Τρέχοντα Εκπαιδευτικά Προγράμματα


 
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν για φέτος τα ακόλουθα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα διάρκειας 1 ½ ώρας
            sfagida magiki «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή»   
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον Νεολιθικό Πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων  δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός Νεολιθικού χωριού.Έτσι το άχρονο και το άτοπο χθες γίνεται συγκεκριμένος τόπος και χρόνος στην αλυσίδα της ζωής.Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους συνδέουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄και Δ΄ Δημοτικού
                iero alsos «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος»
Τα παιδιά συντροφιά με την θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν 2500 χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα και μαθαίνουν την μακρόχρονη ιστορία και χρήση του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού και τη λατρεία της θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα μέσω οπτικοακουστικού υλικού και των εκθεμάτων του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της Αρχαίας Ελλάδας.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
                fos ek fotos «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας»
Κεντρικό θέμα η φωτιά ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Οι μαθητές μέσα από προβολές, το μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τέλος, αναπτύσσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
               aggeio aggeio eisai edo «Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ; Ήρθε η ώρα να σε βρω…» 
Τα μυστικά της τέχνης της συντήρησης και παρακολουθούν τα στάδια που περνά ένα αρχαίο αγγείο από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο. Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να γίνουν για λίγο τα ίδια συντηρητές και συγκολλούν με τη βοήθεια των συντηρητών του Μουσείου τα δικά τους αγγεία σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά εργαστήριο συντήρησης. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού.

            ta agalmata «Τα αγάλματα τη νύχτα δε λένε καληνύχτα…»
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος & ο Απόλλωνας συναντώνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα φώτα του Μουσείου σβήνουν τη νύχτα; Μέσα από ένα ευφάνταστο παραμύθι με διασκεδαστικούς διαλόγους τα παιδιά έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τους θεούς και τον ήρωα. Η φανταστική ιστορία μεταδίδει με τρόπο κατανοητό στα παιδιά βασικές μυθολογικές πληροφορίες για τον καθένα πρωταγωνιστή χωριστά μαζί με στοιχεία της αρχαίας λατρείας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πτυχές του αρχαιολογικού παρελθόντος και της ιστορίας του τόπου τους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄,Β΄ & Γ΄ Δημοτικού.

           iero alsos zontaneuei «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει»
Μια τάξη με το δάσκαλό της συμμετέχει σε αναδάσωση και συναντά ένα δένδρο από το αρχαίο, ιερό άλσος της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια Π. Ε. Καρδίτσας. Το δέντρο από τότε ζει μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και αφηγείται καθημερινά την ιστορία του στα παιδιά που το επισκέπτονται.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.
Μουσειοσκευή  «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει και ταξιδεύει»
Μια τάξη με το δάσκαλό της συμμετέχει σε αναδάσωση και συναντά ένα δένδρο από το αρχαίο ιερό άλσος της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια Π. Ε. Καρδίτσας Το δέντρο από τότε ζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Ωστόσο, όποτε χρειαστεί, ταξιδεύει στα σχολεία και αφηγείται την ιστορία του στους μικρούς του φίλους.
Μουσειοσκευή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.
 
            hghghgfhgfhfghfg « Μαψαταίας ειμί...»   
<<Μαψαταίας ειμί...>> Απο το Κιέριον στη Μητρόπολη.Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την ιστορία, την πολιτική οργάνωση και την καθημερινή ζωή της αρχαίας Θεσσαλίας στους κλασσικούς χρόνους. Αφορμή της αφήγησης αποτελεί το ταξίδι του Αθηναίου έμπορα Μαψαταία στις πόλεις της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας , Κιέριο και Μητρόπολη για να προμηθευτεί τα περίφημα θεσσαλικά άλογα και τον ξεχωριστό τοπικό οίνο. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου.